Sain lopulta tungettua itseni tuolin ja näppäimistön väliin. Läppärin käyttö on jo mahdotonta, sillä jättikokoinen vatsani estää pääsyn tarpeeksi lähelle, jotta voin kirjoittaa. Lattiaremonttimme on ohi ja keittiö on enää rempallaan. Kuten aiemmin mainitsin, lattioiden päälysteeksi valittiin Flotex. Ajattelin kertoa siitä kokemuksia siltä varalta, että joku toinenkin pohtii kodin lattiapintojen vaarallisuutta/liukkautta. Myös muun muassa  epilepsiaa sairastavat ovat varmaankin pohtineet, miten voisivat minimoida kotona kaatumisesta aiheutuvat vammat. Tämä ei siis ole mainos vaan vinkki.

1270302847_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uuden kotimme lattiapinnat olivat kulunutta muovimattoa, joka oli jäätävän kylmä, kova ja erittäin liukas. Jalkapohjan ollessa vähänkin märkä, liukastumisia ja horjahduksia sattui. Eräänä iltana minimies pamautti päänsä todella pahasti tultuaan suihkusta ja silloin päätin, että asialle on tehtävä jotain. Kyselin neuvoa tutuilta ja tuntemattomilta sekä tutkin netin saloja. Invalidiliitossa työskentelevältä arkkitehdilta sain vinkin Flotex lattiasta. Suomalaisille ajatus kokolattiamatosta on erittäin vieras, mutta mieheni soitti mattoa maahantuovaan firmaan ja sopi ajan tapaamiselle. Saimme perusteellisen esitelmän Flotexista ja sen ominaisuuksista. Esittelijä hieroi ketsuppia ja margariinia mattoon ja puhdisti sen kädenkäänteessä metallilastalla. Matosta irtoaa siis veri, öljy ja oksennus, jälkiä jättämättä. Se on siis kuin tehty lapsiperheelle. Tuleen mattoa ei saa tuikattua ja pinta on myös antibakteerinen. Jalkasientäkään emme saa viljeltyä. Pohjalla on kumi,  joka toimii hyvänä iskunvaimentimena kallon kopsahtaessa lattiaan. Toki myös alakerran naapurit kiittävät, sillä pallon pomputtaminen tai pikkuautoralli asunnossamme ei enää tuota meteliä. Pinta ei ole liukas märkänäkään ja paljain jaloin se on erittäin miellyttävä. Villasukat saa huovutettua pohjasta pilalle tällä matolla, mutta eipä villasukkia enää tarvitse lattian ollessa lämmin.

Kukaan ei ole toistaiseksi liukastunut tai kaatunut kotonamme ja oli ihanaa viskata ympäri kämppää sijaitsevat irtomatot kierrätykseen. Ne olivat kompastumis- ja liukastumisriski. Irtomattoa ei voi laittaa Flotexin päälle. Siitä meitä informoitiin, mutta jääräpäisesti päätimme kokeilla. Matto kiertyi vinoon, eikä todellakaan pysynyt paikallaan.

Flotex on sen verran karkeaa, että hetki meni totutella muutokseen. Aluksi tuntui kuin sukka jäisi pintaan kiinni, mutta lähes viikossa totuimme tunteeseen. Kovin tummaa väriä ei kannata valita, sillä jokaikinen roska näkyy matossa. Sen vuoksi valitsimme maton, jossa on pientä kuviointia, se naamioi pienet roskat, eikä jokapäivä tarvitse olla imuroimassa. Pölynimuri oli vaihdettava, sillä tällainen matto vaatii supertehokkaan koneen, jossa on tamppaava ominaisuus. Sellaisia ei saa alle 300 eurolla, mutta onpahan meillä nyt kerrankin niin hi-tech imskari ledivaloineen, että sen kanssa on melkein ilo leikkiä.

Flotexin asennuksen yhteydessä kaikki kynnykset poistettiin ja keittiön lattiaan vaihdettiin Altro Safety pinta.  Kokolattiamatto keittiössä olisi ollut hieman liian omituinen. Minimies on jopa nukkunut Flotex lattialla, mutta aikuiselle se lienee liian extremeä. Poika nukkui huoneensa lattialla patjalla ja oli nähnyt niin villejä unia, että löysin hänet yöllä kierineenä huoneensa toiseen nurkkaan.

Lastenhuoneen lattia valmiina:

1270304914_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Maton asennuksen hoitivat ammattilaiset, sillä kuvion ja nukan kohdistaminen olisi ollut meille liian haastavaa. Matto on kumipohjansa ansiosta erittäiin painavaa, joten isoa rullaa siirtämään tarvitaan monta miestä. Maton pitäisi kestää kulutusta noin 50 vuotta, eli aika huolettomasti siinä voi tallustella. Tahrojen poistoon tarvitaan suihkepullollinen pesuainetta ja metallinen lasta. Matto ei ime likaa itseensä  ja metallilastan avullas se kaavitaan pois. Olen kokeillut jo autorasvan, märän maalin ja pizzatahran poistoa ja hyvin on sujunut. Maidon ja veden sain pois ihan vaan talouspaperilla, sillä ne jäivät maton päälle ”helmeksi” eivätkä aiheuttaneet läiskiä. Kerran vuodessa kannattaa kuulemma vuokrata viikonlopuksi pesukone, jolla suristellaan koko asunnon lattiat puhtaaksi. Siitä meillä ei vielä ole kokemusta, mutta aikomus on vahva. Ymmärsin, että matosta voi leikata palan pois,  jos siihen tulee joku ylitsepääsemätön jälki/vaurio ja se voidaan täyttää palalla uutta mattoa. Saumoja ei pitäisi jäädä, kunhan nukan kohdistaa oikein.

1270302720_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Olemme olleet tyytyväisiä valintaamme ja toivottavasti se auttaa estämään murtumia ja kolhuja kotona.