Naureskelin jälkikäteen vielä pankissa istumistamme. Pankkineuvoja oli nuori mies, joka ei selvästikään omistanut silitysrautaa saatikka vaimoa. Murulainen vieressäni, toistaiseksi naimaton hänkin, on myös ilmeisen perehtymätön avioerojen koukeroihin. Toivottavasti hänen ei ikinä tarvitse niistä omakohtaisesti mitään tietääkään. Riemastutin poikakultia Blondin "kantapään kautta ero-trivialla", kesken vakavamielisen neuvottelun.

Päädyimme erillisiin asuntolainoihin, sillä kirjanpito on näin ollen jouhevampaa. Se on järkevää, jos toisella on pesämuna ja toinen täysin munaton. Tuota sanontaa ei tässä yhteydessä kannata ottaa liian kirjaimellisesti. Tulee vähemmän riitaa rahasta, kun taulukot pelaa. Uskokaa huviksenne. Palkkaamani lakimies on kerran laskenut, monenko euron arvoinen on yksi päivä kotiäitinä, jos hoitaa perheen yhteistä lasta ja mies on kodin ulkopuolella hommissa. Siis jos ei satu olemaan minkäänlaista kirjanpitoa yhteisten lainojen lyhennyksistä. Kuka maksoi ja mitä maksoi? Sana sanaa vastaan on täysin arvoton. Avioeron sattuessa joudutaan taistelemaan hampaat irvessä ja puolisosta voo-doo nukkeja veistellen. Terapeuttista oli myös hakata muutama tylsä naula keskelle voo-doo nuken ruhoa. Loput tuikkasin tuleen.

Herra pankkineuvoja selitti tärkeänä, kuinka avioliiton solmiminen tekisi taloudestamme täysin yhtenäisen, vaikka meillä olisikin erilliset asuntolainat. En voinut olla kommentoimatta, että jos avioliitto on kestänyt alle viisi vuotta, se katsotaan lyhytaikaiseksi. Näin ollen puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuksiin. Miehet katsoivat toisiaan hieman ihmetellen.

Pankkisedän markkinoidessa kuolemanturvaa, oli pakko todeta, ettei me sellaista tarvita. Kerroin heille, ettei noin isolla asunnolla tee mitään jos kumppani kuolee. Silloin näet pakataan lapset ja muutetaan pienempään asuntoon, johon on varaa. Huonekalut ynnä muut romppeet voi kyllä kätevästi myydä vaikka huuto.netissä. Alle viikossa olen realisoinut kokonaisen asunnon irtaimiston, koska en sattunut omistamaan muutto-autoa.

Työkyvyttömyyden varalta onkin hurjasti tärkeämpää olla vakuutettu, sillä se jos mikä on tällaisessa vammaistaloudessa erittäin todennäköistä. Hiuskarvan varassa on ollut monet kerrat. Tiedoksi vaan blondit; tolppakorot, känni ja kiire eivät sovi yhteen. Voi menettää työkykynsä varsinkin, jos sattuu olemaan heikot luut. Mutta muistakaa, humalassa tehdyt törttöilyt menevät Aina omaan piikkiin.

Lopuksi tiedotin pankkineuvojalle, ettei sitäpaitsi OI-ihminen saa minkäänlaista vakuutusturvaa pankkilainaansa, joten turhaan sitä mainostat. Vakuutusyhtiöt eivät sellaista myönnä ihmiselle, joka on sairautensa vuoksi erittäin tapaturma-altis. Hän soitti pari puhelua ja toden totta, minkäänlaista vakuutusturvaa ei irronnut. Yllätys!